Salam pekenalan korang!

Thursday, December 3, 2009

bulan ke 9

arini dah masuk 37w..lagi 3w nak masuk 40w..oh tidak..sgt menakutkan..skrg sibuk mencari brg2 utk berpantang nnt..sakit belakang yg amat sgt aku rs 2 3 w sblm ni dah kurang skit..dr dah bg aku mkn pil kalsium..tak ckup kalsium agaknya..jgn kata aku tak minum susu..minum tau..tp susu dutch lady coklat tu la aku tibai ari2..yg lain tak lalu masuk tekak..sisa susu anmum dgn enfa mama tu pun aku dah tak boleh telan..nk muntah..huhu..

perut semakin membesar dgn jayanya..husband aku ckp perut aku membesar d saat2 akhir..berat skrg dah semakin naik...takut aku denga berat ku sendiri..heheh..cuti sekolah ni paling best sbb anak2 sedara aku balik kg..diorg dok kat kuantan..so setahun sekali br balik sini..tp thn ni byk kali gak kakak aku balik sbb mak aku sakit..em rindu giler..so dptla main ngn diorg be2 wkt ry haji aritu..best2..

perut aku skrg makin mengeras..kdg2 rs mcm nak terkeluar dr perut pn ada..gamba terbaru aku?tak payah la..jgn kata korang aku pn terkejut tgk..semakin bulat n bulat smp diri sendiri pn dah tak kenal..hahah..countdown utk due date telah bermula..lagi 21 hari lagi...;)

suamiku masih belum dpt nama utk baby kami..oh tidak...

29 comments:

  1. dup dap dup dap ye.. tak sabar nk tgk baby maria. mudah2an sumernya selamat kay..

    ReplyDelete
  2. ingat nak makan pil kalsium gak la
    sebab mmg sakit belakang sgt2
    kalau abring susah nak bangkit smula
    kalau amria yg dah sarat tu logik gak
    kita ni baru nak masuk 5 bulan

    ReplyDelete
  3. cik mas - amiin..gerun ni..

    dayu - em makanla..mungkin kurang kalsium mcm maria kot..even dah minum susu tp still tak ckup..kena mkn pil jugak..

    ReplyDelete
  4. ya Allah.. cepat sungguh masa berlalu. tunggu masa je kan? ;)

    as usual, saya doakan semuanya selamat ye? mwahx!

    take a good care of urself, dear..

    ReplyDelete
  5. riri -kalau ikut due lagi 21 hari..sgt takut..skrg hanya mampu berserah n berdoa..moga sumernya selamat..

    ReplyDelete
  6. Maria....semoga selamat semuanya.... kita sama2 berdoa....jgn lupa msg ye..hehe...

    p/s: ingat doa Nabi Yunus tu...supaya dipermudahkan....

    ReplyDelete
  7. yaya - insyaALLAH..nnt kita sms awak kalau ape2 k..doa sama2 yek..

    ReplyDelete
  8. ayat nabi dlm pewot ikan tu amalkan dr skrg pai nk bsalin..petua my mum..oh ye jgn lupa masa bsalin tu pinggang ke momtot jgn terangkat ..kang sengsara..huhu..biar melekat je pinggang ke montot kat katil tu..

    ReplyDelete
  9. 28 sen - mak mertua pn ada pesan suruh baca doa nabi yunus tu..tp kdg2 terlupa..hahah..teruk punya menantu tak denga ckp mertua,.huhu..kakak pn ada pesan jgn angkat bontot nnt..tp takut time sakit sumer lupa nnt..huhu..hrp2 sumernya selamat nnt..amiiin..mekasih ek atas nasihat tu..doakan maria ek..

    ReplyDelete
  10. bestnyer bestnyerr... ;)

    *tak tau nak tulis ape sbb dapat rase ke"best"an baby ade dalam pangkuan..hehehe...

    take care!!!

    ReplyDelete
  11. aiesya - belum lagi..tp teruja gak nak pegang baby..hehe..;)

    ReplyDelete
  12. take care n semoga sumenye selamat

    ReplyDelete
  13. good luck maria. doa byk2. baca doa yg 'laillahaillaanta subhanakainni kuntuminalzalimin' tu.. insyaAllah! :)

    btw, kalo angkat punggung nnt koyak byk. so try jgn angkat. :) take care.

    ReplyDelete
  14. anita - akan cuba belajar utk tak angkat punggung nnt..takut gak kang terkoyak byk..kena jahit byk lmbt baik nnt..takutnya..seram sejuk tiba2..huhu..

    ReplyDelete
  15. awak menhitung hari je ni kan.
    insyallah,kte doakan semuanya selamat utk awak & baby =)
    awak berpantang kat mana nnt?

    ReplyDelete
  16. insya Allah...suma ok..
    cahya dulu pon rasa tetiba jer badan membesar.. tp mmg mcm tu pon sbnrnya...7bulan ke atas...tumbesaran baby cepat..
    pastu kita akan rasa sengkak jer sbb perut dah padat ngan baby... :)
    tp suma tu pengalaman yg best...bila baby kuar jer...rasa terbayar blk suma saket2... :)

    ReplyDelete
  17. Susu anmum tu ada byk vitamins lain, mcm DHA, omega3. Tapi takpe..yg penting u amik byk kalsium ok, kalau dah hilang nnt takleh ganti balik. Dalam sayur pun byk kalsium :D

    Semoga semuanya selamat...bestnyaaa dah dekat hehe

    ReplyDelete
  18. fathiyah - a'ah fathi...menghitung hari mcm ala2 lagu kris dayanti..hehe..tp lmbt lagi..20hari lagi..terima kasih doakan maria n baby..hrp sumernya slmt..amiin..awak..kita nnt insyaALLAH bersalin kat penang..pas seminggu baru balik rumah mak kat alor star..

    puan.farah - countdown sedang bermula,....;)

    cahya - yelah..bila akhir2 ni badan semakin membulat mcm perut nak pecah..huhu...tp nnt mesti rindukan 9 bulan ni..

    aan - tula..husband maria mrh sbb tak mau minum susu anmum tu..die kata tal syg baby..abis nak wat mcmn tekak takleh time..nasib baik mula2 ngandung haritu berjaya gak habiskan sekotak anmum coklat(yg kotak kecik tu) n setin enfa mama (ada sikit lagi kot)..kire boleh thnla jugak..pastuh tekak ni dah takleh timer susu2 tu..huhu..

    ReplyDelete
  19. Maria, Qaira keluar betul2 37weeks..hihihi... tak sabarnya!

    ReplyDelete
  20. maria.. mesti dah tak sabar kan... pepepun selalu lah exercise supaya mudah nak bersalin....

    so ni anytime lah ni nak keluar???

    selamat bersalin and jgn panik tau

    sakit belakang normal akhir pregnancy .. cuba adjust bantal posture tidur.

    agak-agak leh tunggu keluar next year tak?

    ReplyDelete
  21. wow dah 9 bulan ye? kena get ready. sbb nurul dulu bersalin pada minggu ke 37 tau. mana tahu bersalin awal. take care.

    ReplyDelete
  22. hawa - mekasih..chaiyok..;)

    kak amie - maria lmbt lg kot..mcm takdek tanda2 pn..apepun sgt takut ni..huhu..

    yatie - em kalau kuar next year..anak kita kire sebaya lah kan..;)

    nurul - bersalin awal pn ok jugak..haha..takut2 pn tp nak bersalin awal gak..hehe..

    ReplyDelete
  23. Tahniah....dah menunggu hari ni..jga dri baik2....jgn nakal2 sgt

    ReplyDelete
  24. doakan yang terbaik untuk awak ye. semoga. semoga selamat semuanya.

    ReplyDelete
  25. onniey84 - em tu la menghitung hari...takut tp tetap menghitung hari..;)

    hidd - thanks dear..

    ReplyDelete
  26. maria..nk bg luka cepat baik..minum air gamat 1 sudu plus madu 1 sudu..pas besalin amik skali dlu them amal 3 ari bturut pagi b4 mkn anything n nk tidoq skali.. buah manjakani rebus dgn asam keping..guna bagus luka tiap2 ari tp biaq la air tu suam..insya allah cepat kering n cantum

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...