Salam pekenalan korang!

Thursday, March 3, 2011

anak berjalan

spt yg aku penah citer sblm ni...aqil masih belum berjalan..tp sudah ada perubahan sedikit..at least skrg aqil akan berjalan kalau tgnnya di pimpin..

sedikit tips utk membantu anak2 berjalan :

1) kalau keluar/hantar ke rumah pengasuh aku akan pastikan aqil berjalan..jadi aku akan pimpin tangan dia..mula2 2 2 tgn..kemudian bila aqil dah cekap sikit aku ajar die pimpin sebelah tangan saja..
2) bawa die keluar berjalan petang2..jadi sesi latihan belajar berjalan akan berterusan..dulu aku balik dah maghrib..jadi aku cuba balik awal sedikit supaya dapat bawa dia jalan2 keliling rumah flat aku tu..atau kalau andry ada aku akan bawa aqil jalan jalan kat taman masa andry pergi joging kat PISA..
3) bila ada masa kat rumah aku akan galakkan aqil jalan tanpa pegang tangan..supaya die jalan ke arah aku atau andry..(ni memerlukan 2 org..)
4) duduk saja saja aku akan galakkan aqil untuk berdiri sendiri..(yg ni dia dah terror..tp berdiri jelah..hehe)

tu je kot kaedah yg aku buat skrg ni..em lambat jugak aku mula buat ni..sepatutnya buat awal skit..aku mula buat semua ni sbb tgk aqil masih belum berjalan walaupn die dah setahun lebih..apepun jgn paksa anak anda tp berikan die motivasi yek..cth bila dia dah berjaya mari kita pakat tepuk tgn ramai2..oh aqil sangat suka..jadi lepas die berjaya die akan tepuk tgn dan gelak kuat2..hehe..ada apa2 tips lagi kawan2?

13 comments:

  1. banyakkan pimpin aqil berjalan sebelah tgn then lama2 lepas kan dia tp kena pantau InsyaAllah aqil boleh buat

    ReplyDelete
  2. nurul - itula..skrg ni mmg maria dah jarang dukung..tak larat dukung bila ngandung ni..so mmg pimpin tgn die sebelah..kdg2 die yg mcm mintak di lepaskn tgn..pastuh berhenti tak mau jalan..takut kot..hehe

    ReplyDelete
  3. OMGOSH, you're preggers? congrats Maria!!!!

    ReplyDelete
  4. twiggy - rezeki ke 2..alhamdulillah..;)

    ReplyDelete
  5. caiyok aqil...n maria congratsss

    ReplyDelete
  6. yatie - thanks..itula tgh memberi kata2 semangat utk die berjalan..tp pas ni exercise nk tangkap aqil pulak..hehe

    ReplyDelete
  7. tips nak anak berjalan boleh jugak guna cara ini.

    bawak anak jalan dr umah ke klcc.. kompom sesampai je klcc, anak anda bukan saja pandai berjalan malah berlari..

    silalah cuba

    ReplyDelete
  8. mimi - em klu smp klcc bukan setakat berlari confirm terbang..em kalau leh bawa anak aku smp jambatan pulau pinang tu pun dah kira hebat..hahaha..

    ReplyDelete
  9. maria lin tak pernah pun encourage azryl berjalan..hehehe.La ni baru cam praktis sesama dia.Tapi dia suka wat sendiri.Kalu sesaja dia tak nak.kalu nak mandi lin pimpin tangan dia sebelah and masuk toilet.yang tu dia suke.hohoho.Fening,kalu kat luar dia tak nak.Suke orang tolak dalam stroller.

    ReplyDelete
  10. lin - aqil mmg tak suka stroller dr beranak lg..em skrg da leh jln skit2..tp ikut mood..kdg2 rajin smp tak yah srh..kdg2 tak gerak lgsg nak org pimpin dulu..bab masuk toilet mmg aqil suka..tp die merangkak je masuk toilet..

    ReplyDelete
  11. go aqil go!! you can do it!!!

    ReplyDelete
  12. maria kite byk juga benda yg same kn..hihihi....alya pn blm fully pndai berjalan tp da melangkah juga la sendiri....jauh juga berjalan tp kurang stabil je...selalu jatuh...

    awk pimpin selalu insyaalah.....cepat berjaln

    ReplyDelete
  13. lylie - em skrg dia dah leh jalan skit tnp pegang tgn..tp sikit dan ikut mood die..hehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...