Salam pekenalan korang!

Friday, January 8, 2010

manis pahit pertarungan itu 1

sudah 22 hari aku melalui frasa pantang..ok aku bukan nak cite bab pantang tapi aku nak citer frasa pertarungan aku sebelum bergelar ibu..

khamis 17/12/2009

ptg dlm kul 4 aku g mkn dgn member2 aku..wkt ni aku tanya kat member aku..kak ina..sbb aku ada rs mcm sakit kt bhgn bwh n sakit pinggang mcm ala2 nak period..kak ina risau sbb bila dia tanya aku sakit mcmn aku tak reti nak ckp..die ckp nth2 mlm ni maria beranak..(aku anggap mcm gurauan n tak amik peduli benda tu..) waktu ni serius aku tak tau sakit nak beranak/contraction tu mcmn..sbb dr ape yg aku baca kebanyakannya ckp sakit dr atas pinggang ke bhgn atas..tp aku tak rs sakit mcm tu pn..aku cuma sakit pinggang mcm nak tercabut je pinggang tu aku rs..n sakit kt bhgn bwh perut..

kul 5.30 aku balik rumah..aku bgtau boss aku nak balik awal sbb badan tak berapa sihat..waktu ni mmg aku kuat lagi..sakit tu dlm 2 3 jam sekali baru rasa..so aku langsung p rumah kawan aku yg sorang lagi,..rumah ayu sbb nak amik daun2 yang tok ayu dah kutip untuk aku buat mandi waktu pantang nanti..time sampai kat rumah ayu mmg aku dah takdak rasa sakit langsung..ayu ada bagitau tok die yang aku dah rasa sakit sikit..ntah2 mlm ni beranak kata ayu..aku gelak lagi n tak ambik serius sbb aku anggap sumer mcm gurauan..fyi tok ayu ni bidan dlu so die pandai 'tgk' perut org2 ngandung ni..so die pegang perut aku n ckp dah tak lama lagi aku akn bersalin...tok ckp jgn tunggu smp 5 min br p hospital..die srh g hospital terus kalau sakit skit pn..pas amik daun2 aku pn balik..time ni sakit tu takdak dah..

mlm dlm kul 8 lebih aku start rasa sakit balik..aku mula ingat nak catat time sakit tu dtg..kul 9lebih smp kul 11 lebih aku sakit berulang2 (time ni dah setengah jam sekali pastuh dh smp tahap 10 min sekali).. tp walau sakit aku sempat basuh baju n basuh pinggan n kemas dapur skit..tp tak sempat nak lipat kain n kemas depan umah n bilik kami..aku ingat nak kemas esok 18hb sbb cuti esok..andry ajak aku g hospital tp aku tolak sbb aku tak tau sakit yg aku rs tu sakit nak beranak ke sakit ape ke..nth aku tak pasti..so aku berdoa byk2 bagi ade satu tanda turun darah ke pecah air ketuban ke..so aku dpt p hospital..alhamdulillah ALLAH dengar doa aku..pas sminit darah setitik aku nmpk waktu aku p kencing..so aku terus ajak andry p hospital..grab beg spital n kuar umah..tp aku sempat patah balik umah sbb rasa nak buang air besar..pas dah "membuang" tu kami terus p spital..

alamak aqil dah bgn..time utk aku beredar..nnt aku sambung balik ek..

17 comments:

  1. alahai maria.. tgh khusyuk baca tetiba to be continuedla pulak.. :) cepat2 sambung ye..

    ReplyDelete
  2. murni - hah kat penang

    aishah - nnt maria update ek..aqil 2 3 hari ni buat perangai plk..sempat on9 sat2 je ni..hhuhu..

    cik mas - sorry nak wat mcmn aqil bgn plk time tu..nnt maria sambg ek...

    ReplyDelete
  3. haha.. i told u.. sakit die vary.. tp klu mase dah consistant tu, betollah tu.. n part berak tu bahaye... nway alhamdulillah dah selamat

    ReplyDelete
  4. k.june - a'ah dah rs sendiri br fhm..hehe..alhamdulillah sakit maria tak lama..nnt maila umah kak june..dah start kije penang kan?

    ReplyDelete
  5. riri - gamba ape?gamba baby kat bwh..kalau gamba kat spital takdek lah yg..huhu..sumernya berlaku terlalu pantas..huhu..

    ReplyDelete
  6. haha, kasi reader saspen ke m@Ri@

    ReplyDelete
  7. alor..baru ngah syok baca pengalaman orang ni...cepat apdet ekh..

    ReplyDelete
  8. kmaria - takla..tak sempat aritu aqil bangun..ni pn online kejap2 je..die tak bape mau tido skrg..asyik nangis je...

    dibiuscinta - nnt maria update ek..

    ReplyDelete
  9. Salam m@ri@;
    Untuk kenal kemuning hitam ... bila diasah kayu ianya akan mengeluarkan warna seakan hitam kekuningan begitu juga jika dimasukkan didalam air.

    ReplyDelete
  10. eidam - mekasih..nnt sy bgtau husband sy ek..sbnrnya die yg nak tau..mekasih yek..;)

    ReplyDelete
  11. congrats.. kita ni serpua la.. ari tu kawen 26 dec sesama.. pastu gave birth pun hampir sama date.. beza dua minggu je..

    ReplyDelete
  12. h@iRhuZd..heheh..mcm berjanji yek..;)

    ReplyDelete
  13. salam kenal..
    maria update lar lattest pic aqil..
    alin tgk pic aqil ms br lahir tembam nyer montok chubby sgttt..

    ReplyDelete
  14. aLyNnZ - ok nnt maria upload ek..gamba aqil yg terbaru buh dlm facebook je..huhu..die memang tembam n tembun mcm mak dia..;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...